מיתוסים על תזונה בריאה

זמני אכילה והשפעתם על ירידה במשקל

מיתוס מאוד נפוץ הוא שלשעות האכילה יש השפעה משמעותית על משקל הגוף. למיתוס זה יש כמה גרסאות שהנפוצות ביותר הן:  1) לא לאכול מספר שעות מסוים אחרי התעוררות ובעקבות כך הגוף ישרוף יותר שומן. 2) לא לאכול מספר שעות מסוים לפני השינה או אחרי שעת ערב מסוימת, כיוון שהגוף לא מעכל טוב בזמנים אלו ויגרום לאגירת שומן. 3)שיטת צום לסירוגין. שיטה זו מגבילה את מספר השעות ביום שמותר לך לאכול ומעבר לכך מותרת רק שתיית מים,קפה ומשקאות דיאט.

כפי שהסברתי במאמר מהו מאזן קלורי שלילי, מה שישפיע על משקל גופנו זה כמה קלוריות נכניס במהלך היום ולא מתי. לכן אין זה משנה אם צרכנו אותן בבוקר עם הקימה או בערב ממש לפני השינה. הגוף שלנו מעכל ואוגר קלוריות תמיד ובכל מצב ולכן זמני האכילה כלל לא משפיעים על המשקל, אלא כמות הקלוריות שנכניס לגוף לאורך כל היום.

הימנעות מגלוטן

לחם קיבל שם רע מאוד כמאכל לא בריא בעיקר בגלל הגלוטן שיש בו, שמועללות עליו עלילות על לא עוול בכפו. גלוטן הוא בסך הכל סוג של חלבון אשר נותן ללחם את האחידות והאלסטיות שלו. כמו בכל מאכל, קיימות רגישויות ותגובות שונות למרכיבים ספציפיים אצל אנשים מסויימים ויש להיות מודע אליהן. אך כהנחייה כללית, אין תועלת בריאותית בהימנעות מגלוטן והיחידים שצריכים להימנע ממנו הם אנשים הרגישים לגלוטן או צליאקים. 

הימנעות ממוצרי חלב

חלב ומוצריו קיבלו שם של מוצרים המועדים לפורענות בשל הלקטוז שבהם. לקטוז הוא סוכר הנמצא בחלב וקיימת אי סבילות אליו ברמות שונות בקרב חלק מהאנשים. מחסור באנזים לקטז גורם לכך שפחות לקטוז שאנחנו אוכלים עובר פירוק, ויותר לקטוז מצטבר במערכת העיכול. עודף הלקטוז שמצטבר מגיע למעי הגס, ושם מפרקים אותו החיידקים לחומרים הגורמים לתסמינים שונים כמו נפיחות, גזים, שלשולים, בחילות, תחושת אי נוחות וכאבי בטן. התסמינים וחוזקם משתנים בין אדם לאדם בהתאם למידת אי סבילותו ללקטוז.  כמו בכל מאכל, קיימות רגישויות ותגובות שונות למרכיבים ספציפיים אצל אנשים מסויימים ויש להיות מודע אליהן, אך ככלל אין תועלת בריאותית בהימנעות מחלב ומוצריו.

שקר חטיפי ה"בריאות"

בכל סופר יש מדף שלם רק בשבילם, ובדרך כלל הם נמצאים באגף הבריאות אשר שם לא מקומם. חטיפי ה"בריאות" או חטיפי אנרגיה בשמם היותר ראוי, מכילים בעיקר הרבה קלוריות המגיעות מסוכר ושומן, ולכן מקומם באגף הממתקים וחטיפי השוקולד. הטריק שחברות המזון משתמשות בו כדי לשווק אותם כבריאים הוא הגבלה רצינית של משקל חטיף בודד ובכך ערכו הקלורי הכולל נשאר נמוך, דבר אשר מצוין לראווה על כל עטיפת חטיף אנרגיה. אם נסתכל בערכים תזונתיים ל100 גרם נגלה שרובם המוחלט של חטיפי ה"בריאות" מאוד דחוסים קלורית וכמעט שווים בערכם התזונתי לחטיף שוקולד סטנדרטי. העדיפו חטיפי חלבון המספקים תחליף ארוחה ראוי עם כמות נאה של חלבון וסיבים תזונתיים.