קריאת תווית המזון לאורח חיים בריא

סימון תזונתי

רשימת רכיבים: הרשימה מכילה את כל הרכיבים הקיימים במוצר. הרשימה מסודרת בסדר כמותי יורד. מה שמופיע ראשון כמותו הגבוהה ביותר וכן הלאה, כך אפשר לדעת בערך מה יש יותר ומה פחות במוצר. ודאו שהמרכיבים הראשונים המופיעים ברשימה רלוונטיים למוצר ולא שומנים או סוכרים למינהם המעיד על כמותם הרבה במוצר. בתווית המזון לדוגמא כאן אפשר לראות שהרכיבים הראשונים הם אכן קמחים מלאים הרלוונטיים ללחם בריאות.

סימון תזונתי: מצויין ערכים ל100 גרם מוצר. בהם מופיע: ערך קלורי, חלבונים, פחמימות, שומנים וערכים נוספים. בדרך כלל תהיה גם עמודה לפי משקל מנת הגשה מומלצת אך בדרך כלל היא לא ריאלית (מידה מאוד קטנה שאדם אוכל לפחות פי 2) או לא מדויקת (משקל היחידה משתנה והשקילה לא מדוייקת) לכן היא פחות רלוונטית. השתמשו במשקל המוצר כולו ובערך הקלורי ל100 גרם וחשבו את כמות הקלוריות בכל האריזה. העריכו כמה מתוכו אתם אוכלים כמנה אחת וחשבו את הקלוריות בהתאם לגודל המנה. לדוגמא בלחם בדרך כלל קיימת עמודה נוספת של ערכים תזונתיים לפי פרוסה אחת. המשקל של כל פרוסה משתנה ואינו קבוע לכן הערך התזונתי בדרך כלל לא יהיה מדוייק. סטייה זו יכולה להגיע לעשרות קלוריות.

דל/דיאט/קל/מופחת/לייט? לפעמים הגדרות אלה יכולות להטעות בשל התייחסותן בהשוואה למוצר המקורי אשר עתיר מאוד בקלוריות ולכן הגרסא הדיאטטית כיבכול גם עתירה בקלוריות. בדקו האם המוצר באמת דל בקלוריות או דיאטטי על ידי בדיקת כמות הקלוריות בתווית הסימון התזונתי. לפעמים מוצרים יכולים להיות דלים בקלוריות ולא מסומנים כדיאטטיים לכן כדאי תמיד לבדוק את הסימון התזונתי.

טיפ בריא: לפעמים מוצרים דומים ממותגים שונים מכילים רכיבים שונים לפי המתכון של אותה חברה. השוו בין תוויות המזון והעדיפו את המוצר המכיל פחות סוכר מוסף, שומן רווי, נתרן וללא שומן טראנס. העדיפו מוצרים עם יותר חלבון וסיבים תזונתיים.

מיותר או חלק מהמוצר? הרבה פעמים בתעשיית המזון מוסיפים כמויות גדולות של שומן וסוכר שלפעמים מיותרות ומוסיפות המון קלוריות מיותרות למוצר. שימו לב לכמות השומן וסוכר ושאלו את עצמכם האם כמות זו באמת הכרחית למוצר. אם לא כנראה שתוכלו למצוא מוצר זהה של מותג אחר בגרסא בריאה יותר, עם פחות שומן, סוכר וקלוריות.