על פירות וסוכר פירות

פירות וירקות מכילים ויטמינים, סיבים תזונתיים ופיטוכימיקלים, שהם נוגדי חמצון ומונעי מחלות שונות החיוניים לשמירה על הבריאות. צבעו של הפרי או הירק מעיד על נוכחות של פיטוכימיקלים מסוגים שונים, לכן מומלץ לגוון ולאכול מכל הצבעים של הפירות וירקות. סוכר הפירות נקרא פרוקטוז והוא נספג בגוף שלנו בצורה טיפה שונה מגלוקוז שהוא הסוכר הלבן. בתעשיית המזון משתמשים לפעמים בפרוקטוז או סוכר פירות להמתקת מוצרים. לפעמים אפילו מדגישים זאת בטענה שהוא בריא יותר מסוכר לבן, מה שכלל לא נכון. פרוקטוז או סוכר פירות הוא בסדר גמור כאשר הוא מגיע מצריכת פירות, אך הוא כלל אינו בריא כאשר הוא מגיע בצורתו המבודדת להמתקת מוצרי מזון.

אל תקלפו אותם! חוץ מאלה שחייב. הוויטמינים ופיטוכימיקלים נמצאים בכל הפרי, גם בקליפה. הקליפה גם עשירה בסיבים תזונתיים ובנוגדי חמצון.  עם הקליפות לפעמים אפשר לעשות מטעמים כמו קליפות תפוזים מתוקות ללא סוכר. 

אל תסחטו אותם! מיץ פירות נתפס בעיני רבים כדבר מאוד בריא, אך ההפך הוא הנכון. מיץ פירות סחוט הוא ממש כמו משקה ממותק בסוכר שיש להימנע ממנו לחלוטין, עם תוספת מעט מהויטמינים הנמצאים בפרי. כאשר סוחטים פרי בעצם מוציאים ממנו את המים, הסוכר וחלק מהויטמינים וזורקים לפח את כל הסיבים תזונתיים שקיימים בפרי, שהם עיקר הערך התזונתי בפירות וגורמים תחושת שובע ובריאים לגוף.

אל תייבשו אותם! פירות יבשים מבחינת ערכים תזונתיים די זהים לפירות טריים. הבעיה עם פירות יבשים היא שהם נורא דחוסים בקלוריות ולכן הרבה פחות משביעים. בנוסף, פעמים רבות מוסיפים לפירות יבשים סוכר מוסף, המעלה עוד יותר את הערך הקלורי הגבוה ממילא. כיוון שהם יותר קטנים ופחות משביעים קל לנשנש פירות יבשים ולהגיע למאות קלוריות תוך דקות ספורות. למרות שאלו הן "קלוריות בריאות" כביכול, בעודף הן יגרמו לכם לעלות במשקל.

קל לחשוב שפרי ככל שהוא יותר מתוק בהכרח יכיל יותר סוכר וקלוריות בהתאם, אך לא כך הדבר. למשל תות הוא פרי מאוד מתוק אך הוא בין הפירות הדלים ביותר בקלוריות (כ33 קלוריות ל100 גרם). בנוסף לתותים, הפירות הדלים ביותר בקלוריות הם אבטיח, מלון, אפרסק וקרמבולה. בין הפירות העשירים ביותר בקלוריות, ממליץ לצרוך מהם במידה מועטה: תמרים, אפרסמון, פסיפלורה, בננה, תאנים. ערכים תזונתיים של פירות ומאכלים ניתן למצוא בקלות באתר זה.